tisdag 19 januari 2010

Barbro Hörberg - Gamla älskade barn

Beröring..att beröra.
Beröra kroppen..
Beröra själen.
En kram
en hand som sakta stryker en kind
en hand som mjukt stryker över håret.
berör på kroppens alla nivåer
och når fram till själen.
Beröring är så otroligt viktig för vår kroppars
och våra själars
välmående och välbefinnande.
Beröringen signalerar.
Jag ser dig!
Du är viktig!
Du finns till!
Berörande kramar till er alla

2 kommentarer:

  1. Oj, vilka fina och berörande ord!
    Jag såg en dokumentär för en tid sedan om svårt handikappade människor som t ex inte har några armar och/eller ben. Hur de berättade om detta med beröring. De kan ju inte själva stryka sig själva över kinden eller håret och vårdpersonalen kanske inte rör dem så ofta utöver tvätt och liknande. På så sätt gick de miste om den så viktiga beröringen.

    Jag mötte en gång en kvinna som hade fobi för att bli rörd. Hon var skräckfyllt rädd för att någon skulle ta i henne och det värkte så i mitt hjärta för hennes skull. Det är så viktigt som du säger med beröring, vi behöver få känna det där. Det utlöser känslor av lugn och värme när man blir rörd.

    Jag minns när jag tillbringade några månader i Kanada när jag var yngre och hur jag saknade våra svenska kramar. Allt de gav varandra var ju kindpussar och för mig kändes det så avståndstagande och kallt. Helamin kropp skrek efter en riktig bamsekram!

    Hoppas kloka du får en fin dag i dag!
    Och du...berörande kramar till dig också!

    SvaraRadera
  2. Beröring är verkligen livs-viktigt...som du skriver: "utlöser beröring lugn o värme." Små barn kan rent av tyna bort och dö i frånvaro av kroppskontakt. Mänsklig kommunikation sker ju också till större delen via kroppsspråket.
    Har mött åtskilliga personer, särskilt på sjukhus, där en kram och en mjuk beröring på kinden, gjort rena underverken och särskilt för de där dödsångesten härjade vilt i kroppen och själen..
    Du är så givmild med de mjuka växaorden, som jag tackar dig varmt för...kramisar

    SvaraRadera