onsdag 27 juli 2011

Många föräldrar tror ......

..... att de måste skydda sina barn mot sin (föräldrarnas) förvirring eller sina så kallade negativa känslor. De tror, att en god förälder alltid måste uppträda på ett särskilt sätt: man ska vara tålmodig, kärleksfull, klok och stark. Men vad barn egentligen behöver är uppriktighet. De behöver se en människa som öppet upplever hela skalan av mänskliga känslor. Det ger barnen tillåtelse att stödja och älska sig själva, som naturliga och uppriktiga varelser. (Shakti Gawain)

3 kommentarer:

  1. Så många kloka och kärleksfulla inlägg du skrivit de senaste dagarna.

    Så sant så, barn måste få se att det är mänskligt att vara en människa helt enkelt, att man kan älska sig själv trots att man inte alltid är tiptop eller beter sig glatt och "exemplariskt". En bra förebild och vägledning.

    Ha det så bra du varma, visa kvinna!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Ja det är klart att barn ska se en riktig verklighet! Veta hur känslor fungerar. Veta att man kan vara lessen ,glad, arg, besviken osv.
    Men det innebär att man kanske måste lägga band på sig själv, som vuxen ibland. Allt är inte alltid så bra, att visa sina barn.
    Barn ska ha rätt att få känna sig älskade och trygga. Men med en klar gräns som visar vägen för dem, där de kan känna sig trygga och utveckla sig efter var och en sin förmåga och egna kreativitet.
    Önskar er en toppen fin fortsättning på veckan i solens tecken
    från Kristina

    SvaraRadera
  3. Goddagens Smörboll och Kristina!!
    Oj, så kul att möta era tankar så här på morgonkvisten. "Barnuppfostran" ... vilket otäckt ord... egentligen.... är ett av alla ämnen i vår värld som kan vara mycket laddat att prata om. Minns när jag gick min utbildning och barnpsykologi stod på den dagens agenda ... om mor och barn relationer. Himmel, så mycket hat har jag då sällan stött på. Läraren var alldeles röd av stress i ansiktet när hon kom in i klassrummet för hon visste mycket väl vad som väntade henne. Detta hat som näst intill alla utslungade mot henne ... bara för att hon gjorde sitt jobb och följde läroplanen och pratade om mor o barn relationer. Frågade läraren om alla dessa starka känslor som ämnet väckte. trodde nästan att kvinnorna skulle flyga på henne ... skuld, dåligt samvete ... inför tanken på att man kanske inte tyckte att man varit en tillräckligt "God mor" inte mäktat med att leva upp till "modersrollen"... var några av de förklaringar som läraren gav till dessa jätteprojektioner.
    Jag tror benhårt på att vara sig själv,
    att inte försöka leva upp till en roll, ett mönster. Lever jag mig själv,är det enklare för barnen att också få utrymme att leva sig själva
    ... att utforska sin egen tankevärld, sina egna känslor ...Håller med dig kristina ... att inte precis slänga alla sina känslor på barnen ... men att guida genom alla känslostormar, visa på olika sätt att tex hantera sin ilska på.
    Smörboll... " ... mänskligt att vara människa..." Precis,så viktigt att få leva sin mänsklighet, vi går ju alla i livets skola.
    och barn har massor att lära oss vuxna om frimodighet, spontanitet,om att leva i nuet.
    Vad spännande med era tankar de fick mig att tänka till. Varm Kram till er båda

    Dottern är nu tillbaka i Oslo i väntan på visum, sen flyger hon tillbaka till San Francisko igen.
    Jag får verkligen mycket träning i avskedets svåra konst

    SvaraRadera