måndag 11 augusti 2014

Det vi gör mot andra ... gör vi också mot oss själva

*Se, verkligen se .. allas vårt jordklots-hem ... så vackert, så generöst ... och där bor vi *



Om vi tar ut mer pengar än vi har tillgång till, så kan det värsta hända,
vi går i konkurs.
Det händer enskilda, såväl som kommuner och länder.
Precis samma princip gäller vår planet.
Om vi i rasande fart tar ut mer naturtillgångar än det finns teckning för, så hinner vår planet inte återhämta sig i samma takt
(exakt det samma som händer oss människor, när vi tar ut och använder mer energi än vi har, då hinner inte heller vi  återhämta oss och riskerar att bli sjuka, deppiga ... )
Då kan det hända att vårt jordklot, vår moder jord
går i konkurs.

Naturen är vårt bankkonto, som vi nu håller på att plundra och ta ut det mesta som vi bara kan, utan minsta tanke på att de som kommer efter, med stor sannolikhet kommer att  tvingas arbeta och slita hårt för att återigen fylla på, jordklotets natur-livs- konto, som vi alla är beroende av..
Vi, alla, är i stort och livsviktigt behov av en plats att bo, leva och att bygga våra hus på, därför känns så extra sorgligt att så många människor verkar göra vad som helst för vinnings skull, utan att inse konsekvenserna, konsekvenser som vi alla får vara med och betala.


Det är så trist att se, att där människan dragit och drar fram,
där i hennes fotspår har följt och följer också död, förintelse, förstörelse ...
Det är dags att vi börjar lämna andra sorts fotspår efter oss ... och vi är på gång.

Människor, och vad värre är, barn dödas ..
Djur plågas och dödas, skogar skövlas, många, oändligt många växt och djur arter raderas ut ur vår fauna.
Fåglar och andra djur, puts väck!
Om vi skulle förstöra våra hus och hem, genom att slå sönder, sälja ut allt bohag och plocka bort, frys, kyl, takpannorna, bräder ...
Allt för att med stor iver försöka  sälja och tjäna mer och mer pengar,allt för att förverkliga drömmen om att bli rik, rikare, rikast .. oavsett priset, skulle vi inte längre ett hem,inget tak över huvudet ( det samma gäller jordklotet och hennes inneboende)

Då det gäller våra hem/hus, fattar vi, att om vi förstör, har vi till slut inte längre ha något hem att bo i, men då det gäller allas vårt hem ...jordklotet
Där är vi inte lika klarsynta, då har vi svårare att använda oss av förnuftet, att se orsak och verkan.
Då är alldeles för många helt förblindade av " penningens makt och habegär"
Mängder med djur och växter, används för att fylla våra mänskliga "behov".
Skit samma om vi utrotar dem på samma gång, för människans "behov" är ju alltid viktigast  och måste gå före allt annat liv. behovet av att bli rikare, vackrare, mäktigare ...

Elefanternas, noshörningars, betar sågas av,  och djuren lämnas att dö en smärtsam död... bara för  ...

Om ca 50-100 år, kommer vi att se med fasa på denna tidsepok, se hur fasansfullt vi behandlat livet, hur vi skövlat och "farit fram" utan hänsyn till annat än oss själva.

Det som ändå gör mig hoppfull, är att när det händer svåra saker, som tex. storbranden som nu härjat.
Då sluter människor upp i stor skala för att hjälpa på alla sätt och när människor är utsatta för livsfara, då kommer andra till hjälp, även om de utsätter sig själva för stor fara.
Och  vetenskapen har på många områden insett, att livet, inte går att mäta och väga på det "vanliga" sättet, utan att livet är så mycket mer, så mycket större..
Men framför allt har människan själv kommit på stark frammarsch och insett, att makten inte bara ligger hos makt och expertis, utan lika mycket, om inte mer, på människorna själva, att vi alla tillsammans, kan åstadkomma viktiga förändringar.
Hur skulle samhället fungera utan oss, "fotfolket"  Vi är inga själlösa  "dockor" som en liten elit kan styra och ställa med hur som helst.
Det finns en stark kraft i människan, som när den tas i bruk, garanterat kommer att förändra världen till det bättre, men  då behövs det att vi ser lite längre än bara till vårt eget, att vi inte lägger hela vår tillit på "makten och expertisen",.utan tror mer på oss själva, tror och litar på allas våra samlade erfarenheter och kunskaper.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar